Hype: Verkoop je kunstwerk met NFT's

Auteur: Hannah Fransen

Alweer een hele tijd geleden schreef ik een blog over kunst en kunstmatige intelligentie waarin ik mijzelf hardop afvroeg of deze slimme computers ertoe in staat zijn kunst te maken en kunstenaars buiten spel te zetten. Tijd voor een update. Want als we de laatste mediarage rondom NFT’s moeten geloven is er nu een ‘antwoord’ op het vraagstuk hoe het van oudsher meest geromantiseerde beroep van een gedigitaliseerd verdienmodel kan worden voorzien. Maar wat zijn NFT’s precies en wat is er zo bijzonder aan? Get Hooked legt uit.


Van Verlichting naar digitale revolutie

Sinds mensenheugenis maken poëten, muzikanten en schilders al kunst. Verhalen en emoties vertaald naar een gedicht, melodie of schilderij. Elk vertellen ze over de geschiedenis van de mens en spelen ze in op onze gevoelens. Het kunstenaarsberoep is dan ook bijna niet weg te denken uit onze samenleving. Bijna, want sinds de digitalisering van onze samenleving kwamen kunstenaars voor een moeilijk vraagstuk te staan: hoe digitaliseer je emoties, verhalen, een kunstwerk? Niet alleen is het een vraagstuk dat kunstenaars zelf moeten beantwoorden, ook musea bijvoorbeeld dienen na te nadenken over hoe zij succesvol en digitaal relevant blijven met het tentoonstellen van kunst. Daar komt nu wellicht verandering in. Op donderdag 12 maart werd de op twee na hoogste prijs ooit, zo'n kleine 69 miljoen dollar, voor een kunstwerk betaald. Waarom dat zo bijzonder is? Het kunstwerk Everydays: The First 5,000 Days van de Amerikaanse kunstenaar Beeple was compleet digitaal. Een zogenaamde NFT. Maar wat is het?

Everydays: The First 5,000 Days

Beeple. (2007–2021). Everydays: The first 5,000 days [NFT (JPG)]. New York, US: Christie’s. https://onlineonly.christies.c...

Wat is een NFT?

Een NFT, oftewel een ‘Non Fundable Token’, is een soort cryptocurrency die één specifieke versie van een digitaal bestand - of het nu een nummer, videogame of een eenvoudige afbeelding is – vertegenwoordigt. De meeste NFT’s die vandaag de dag te koop zijn maken deel uit van de Ethereum-blockchain. Ethereum is een cryptocurrency, zoals bitcoin of dogecoin. Het verschil zit ‘m in de functie van beide currencies. Waar een bitcoin te ruilen valt voor een andere bitcoin en de waarde hetzelfde blijft is er van een NFT maar één variant. Eigenlijk net zoals vroeger met Pokémon kaarten, toen zat er ook maar één one-of-a-kind glimmende kaart in een deck. Deze kon je vervolgens ruilen met iemand voor een andere kaart, maar de waarde was niet hetzelfde.

Met behulp van dezelfde technologie die je voor bitcoins gebruikt kun je dus ook NFT’s “kopen”. Maar wat koop je dan? Nou, eigenlijk een digitaal eigendomscertificaat. Een bewijs dat jij de digitale eigenaar bent van de NFT die je gekocht hebt. Of simpeler gezegd: NFT’s zijn een manier om digitale bestanden dezelfde waarde te geven – doordat je het kan kopen en verkopen – als een fysiek object. Hoewel NFT’s al sinds 2017 bestaan in de vorm van Cryptokitties – tevens ook een manier van gamification – zijn NFT’s pas begin dit jaar ‘een ding’. Maar waarom is dat?

Het recht om op te scheppen

Naast de bizarre prijs van Beeple’s kunstwerk en de aandacht die NFT’s krijgen op social media platformen zoals TikTok en Instagram valt deze hype nog moeilijk te verklaren. Misschien omdat we aan het begin van een nieuwe (kunst)revolutie staan: het internet met haar gebrek aan regels was tot dusver dé plek voor het eenvoudig kopiëren (en soms zelfs stelen) van andermans werk maar met NFT’s kunnen kunstenaars nu ook digitaal waar voor hun geld krijgen. Een andere oorzaak die de populariteit van NFT’s kan verklaren is omdat NFT’s de eerste stap zijn naar digitaal eigendom. Of, in ieder geval, het gevoel geven van eigendom. Hoe je het wendt of keert, als jij de eigenaar bent van de NYAN Cat GIF, de tweet van biljonair Jack Dorsey gekocht hebt of het nieuwste album van Kings of Leon ‘When You See Yourself’ in je digitale kluis hebt liggen, opscheppen mag je zeker.

Afbeelding1

De tweet die maar liefst 2,5 miljoen dollar opleverde

Is NFT de toekomst voor kunstenaars?

Net zoals de Bitcoin bubbel van een paar jaar terug blijft het de vraag of de hype rondom NFT’s standhoudt. Of je dus moet investeren in een NFT met de hoop dat de waarde ervan in de toekomst stijgt, is aan jou. Wel bieden NFT’s een nieuwe mogelijkheid aan kunstenaars – of aan ordinaire doe het zelvers – om hun kunst zowel te digitaliseren als te verkopen zonder dat daar een tussenpartij zoals een museum, uitgeverij of streamingdienst tussen hoeft te zitten. En dat lonkt naar meer. Ik heb ondertussen Microsoft Paint opgestart om een digitaal kunstwerk te maken, of is het programma an sich al voldoende voor een plekje aan ‘the digital wall of fame’ van NFT’s’?

Enthousiast &
klaar voor impact?

Liever via de telefoon? Stuur ons een bericht of bel ons op 085 747 00 31!