Marketing in tijden van crisis: dit zijn de do’s & dont’s

Author: Hannah Franssen

Opvallen bij de consument is een belangrijk onderdeel voor een gezond merk. Zeker wanneer je je wilt onderscheiden van anderen. Zo heeft Iris vorige uitgelegd hoe je de juiste kleur kiest voor je merk en zijn er honderdduizenden artikelen die vertellen hoe je als merk op verschillende manieren origineel uit de hoek kan komen. In deze blog leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden alles uit over marketing in tijden van crisis.

Crisismarketing

Nu de wereld op haar kop staat en alles verre van ‘normaal’ is is het voor veel merken een pittige klus om hun producten of diensten te verkopen via conventionele marketingcampagnes. Niet alleen is de manier waarop consumenten winkelen veranderd – van fysiek naar online – ook het uitgavepatroon van consumenten is momenteel anders. In onzekere tijden houden we de hand nou eenmaal sneller op de knip. Maar dat bekent niet dat je helemaal geen campagnes kunt inzetten om de aandacht van de consument te trekken en brengt ons bij een vorm van marketing die tijdens deze periode in populariteit is gestegen: crisismarketing. Dit is simpelweg een term die voor alle marketinguitingen tijdens een crisis wordt gebruikt, maar waar meer aandacht en strategie aan te pas komen toegespitst op de situatie.

Don’t: Dertien in een dozijn

Een goed voorbeeld van crisismarketing kun je zien in de onderstaande video. Deze video, die ik aan het begin van de crisis tegenkwam, laat namelijk goed zien hoe bekende merken inspelen op de huidige crisis:

In bovenstaand filmpje zie je merken zoals Apple, Samsung en Heineken gebruik maken van een standaard format. Dit terwijl deze merken normaalgesproken als voorbeeld dienen wanneer we het hebben over een unieke merkboodschap en/of sterke branding. Terwijl ik mij best kan voorstellen dat een biertje – of twee, drie – van Heineken in zulke barre tijden als een warme omhelzing kan voelen maakt zo’n standaard format de boodschap en authenticiteit van je merk gelijk een stuk minder sterk. Maar hoe moet het dan wel?

How to: Begin bij branding

Allereerst is het belangrijk om te beginnen bij de basis. Een sterk merk wordt niet van de een op de andere dag ‘bedacht’, maar komt voort uit een eigen kijk op de wereld en door de mensen achter het merk. Hierdoor is ieder merkverhaal uniek. Om erachter te komen wat jóuw merk uniek maakt kun je nadenken over de ‘Why’, ‘How’ en de ‘What’. Dit staat ook wel bekend als de Golden Circle van Simon Sinek.

Golden circle

*The Golden Circle van Simon Sinek met Apple als voorbeeld

Zoals de afbeelding hierboven laat zien is de Why de kern van het bestaan van jouw merk. Door jezelf af te vragen wat de motivatie is voor jouw merk, kun je unieke kernwaardes toekennen die de basis vormen voor alles wat het merk doet. Zodra de why van een merk bekend is zal deze altijd voelbaar zijn in alle producten, diensten en communicatie vanuit het merk. De how is vervolgens hoe je die doelstelling, die why, gaat realiseren. Wat is je visie en hoe ga je dat bereiken? Om tot slot te kijken naar de what: wát is het dat je als merk gaat verkopen aan consumenten?

Wanneer je alle drie de elementen – jouw authentieke en unieke eigenschappen – van de Golden Circle op papier hebt staan kun je jouw merkboodschap ook inzetten voor een crisismarketingcampagne. Door de aandacht te leggen op de unieke identiteit en eigenschappen van jouw merk zal dit een stuk makkelijker gaan en kunnen mensen zich ook beter herkennen in dat wat je uitdraagt. Dat brengt ons terug naar de aanleiding van deze blog: het YouTube filmpje waarin we zagen dat veel bekende en grote merken tóch gebruik maken van een standard format. Zoals Sinek het zou zeggen; “Why?!”

Do: Social crisismarketing vanuit de ‘why’ van een merk

Snel inspelen op de actualiteit door middel van crisismarketing is een manier om de aandacht van consumenten te behouden en om toch producten of diensten te kunnen blijven verkopen. Maar pas op, er zijn ook valkuilen zoals ik je in het eerste filmpje liet zien. Als je niet een dertien-in-een-dozijn maar liever een one-of-a-kind boodschap wilt communiceren is die basis, de ‘why’ van jouw merk, de oplossing. En ja, ook in tijden van crisis kun je dicht bij de merkbelofte van je merk blijven en deze op een originele manier uitdragen. Hier een leuk voorbeeld:

Eind goed, al goed

Nu we langzamerhand in rustiger vaarwater terecht komen blijft crisismarketing een belangrijke les voor ons allemaal. Een crisis dwingt merken namelijk terug te gaan naar de basis en bewijst dat storytelling, authenticiteit en een goed doordachte merkbelofte van essentieel belang zijn voor een merk. Waar Apple in het begin de mist in ging hebben ze met deze commercial een originele, zelfs humoristische, comeback weten te maken door dicht bij hun basis te blijven.

Dus, vraag jezelf eens af: Wat maakt jouw merk uniek en waarom kies je ervoor, elke dag weer, te doen wat je doet? En hoe kan ik dit op een originele manier (blijven) doen? Hopelijk hebben de bovengenoemde voorbeelden laten zien hoe je door dicht bij je merk te blijven, tóch op een originele manier kan inspelen op de actualiteit zonder de plank mis te slaan.

Ben je er nog niet over uit, of wil je meer weten over hoe je als merk op trends en actualiteiten kunt inspelen? Kijk dan eens rond op onze website, of plan een afspraak in, wij voorzien je merk graag van een unieke laag impact!

Excited &
ready for impact?

Send us a message
or call us on +31 85 747 00 31!

Need inspiration? Sign up for our newsletter!

Every now and then, we are all searching for new ways to do something meaningful, to make impact. At these moments, our newsletter might just be exactly what you are looking for! Sign up now to receive a monthly dosis of inspiration on a great variety of topics. And get ready for impact!